Klær og sko i barnehagen

Her får du noen tips til innkjøp. Barnehagebarn er mye ute i forskjellig vær og vind, og det er derfor lurt å investere i noen gode uteklær som holder vind og kulde ute. Behovet for klær og skotøy vil selvsagt variere med årstiden. Personalet i barnehagen har god kompetanse på dette området – så spør gjerne oss hvis dere lurere på noe.

UTEDRESS:

Barnehagedresser og regntøy er det stor forskjell i kvalitet på, og det er vel de plaggene det ikke lønner seg å spare penger på. Den må være rikelig stor så den ikke strammer når barnet sitter. Med andre ord skal et barn i barnehagedress “sægge” litt – det vil si at skrittet i dressen skal henge minst 5 cm nedenfor baken. En strikk i livet bør ikke være særlig stram. Hvis man kjøper en dress hvor en kan ta ut foret, så har en dressen hele året. Dressen bør være vanntett, men prøv allikevel å finne en dress som “puster”. Det er fint om barnehagedressene har ekstra beskyttelse (gummi) i baken og på knærne. Se vaskeanvisninger. Mange utedresser mister sin vannavstøtende effekt hvis de blir tørket i tørketrommel. Ulike tester er foretatt av barnehagedresser, men det dukker stadig forbedrede versjoner opp. Det kan være lurt å spørre barnehagepersonalet og foreldre til andre barn i barnehagen om råd.

REGNTØY:

Todelt regntøy med høy bukse er det vanligste. Kvaliteten varierer en del. Det finnes tynt og lett regntøy som er meget behagelig for barnet å bruke, men ofte trekker fuktigheten igjennom, og barnet blir kaldt og fuktig. Det finnes også tykkere og stivere regntøy som holder fuktigheten bedre ute. De er ofte sveiset i sømmene så vannet ikke trekker inn, og de er slitesterke. Husk at noen barn faktisk bader i sølepytter! Strikk nederst på ermer og bukse er en fordel. Strikk under skoen hindrer regnbuksa fra å gli opp. Hvis du har tenkt å bruke regntøy over en barnehagedress må det være stort! Det kan være lurt å anskaffe to sett regntøy, da det ellers vil bli travelt med vask av regntøy ved vedvarende regnvær. Uteklær blir meget raskt tilgriset. For barnehagepersonalet og for renhold av garderoben, er det en fordel å slippe å kle på gjørmete dresser på barna.

ULLUNDERTØY:

Ullundertøy sparer barnet for mange lag med klær i vinterhalvåret. Ull kan være bra til barn, nettopp fordi de ikke alltid kjenner eller klarer å si fra selv om de er kalde eller varme, og fordi ull i seg selv er varmeregulerende. Ull har små fibrene som setter luften i bevegelse til passe temperatur. Ubehandlet ull har den evnen at den kan ta opp i seg fuktighet gjennom de små tynne hårrørene, og dermed forsvinner fuktighet fra huden når man svetter eller har blitt fuktig gjennom uteklærne. Ullbody og strømpebukse under regntøy er ideelt om høsten og våren. Bakdelen med ullplagg er at de ikke kan vaskes på 60 grader. Noen barn synes også ullprodukter klør, men det finnes mye ullundertøy i dag som er behandlet slik at det ikke klør.

LUE, VOTTER OG HALS:

Lue skal selvsagt tilpasses årstiden. “Lue og skjerf” i et kan anbefales, men sørg for at den ikke hindrer barnets sidesyn. Barn med tendenser til øreproblemer trenger å holde ørene varme. Når huden er varm, er blodårene utvidet og blodet får god plass til å strømme fritt, som er viktig for at det skal kunne gjøre jobben sin med å transportere bort avfallstoffer, som bl.a. betennelsesstoffer. Det er derfor viktig med luer med gode, lange ørevarmere, som samtidig gir litt luft, slik at det ikke blir tett og klamt. Ta med ekstra lue, votter og hals til barnet – slik at det har et skift om det blir vått, eller skulle bli borte en dag. Unngå å bruke skjerf, da dette kan henge seg fast i lekeapparater eller busker og trær. En hals sitter mye bedre på og er mer behagelig for barnet. Hansker slites ofte fortere enn votter. Tynne hansker vil selvsagt også raskt bli våte i fuktig vær. Ullvotter varmer fortsatt når de er litt våte. Ullvotter med innerfor av bomull og ytterstoff av vannavstøtende og vindtett materiale anbefales.

SKO:

Joggesko: barna trenger lett gode joggesko i barnehagen. Det er praktisk med borrelås slik at barna kan kle på skoene selv.

Støvler: Barna skal alltid ha et sett støvler her i barnehagen. Se til at de har god passform og at der er plass til lester inni.

Cherrox: Høst og vinter trenger barna cherrox. Det er stor forskjell på merkene – mange er stive og kalde selv om de har for. Spør oss i barnehagen eller andre foreldre hvis dere er i tvil.

Vintersko: Her er det mye å velge mellom og store variasjoner i kvalitet. Klimaet her i Lofoten tilsier at barnas vintersko bør tåle slaps og fukt i tillegg til å være varme. De nye modellene med egen ullsokk inni og gummi utenpå har vist seg å være det beste.

Barn vokser raskt i føttene. Kontroller ofte om skoen er blitt for liten.

Regn med at sko som brukes i barnehagen blir raskt møkkete, fulle av sand og ripete. Skoene skal tåle røft bruk.

MERKING:

I barnehagen skal mange barn oppbevare sitt inne og ute tøy. Det er nødvendig å merke alle plagg og sko. Det er umulig for barnehagepersonalet å huske hvilke klær som tilhører hvilket barn. Her kan du bestille merkelapper via internett:

Solheim Barnehage AS | Org.nr: 979535384 | Meyerbakken 23 og 25, 8300 Svolvær  | Tlf.: 76072285 | post@solheimbarnehage.no